Ovoce a zelenina
Máte rádi aktivní druh odpočinku? Potom bude péče o vlastní zahrádku pro vás to pravé. Při práci na zahradě si odpočinete a zároveň vám vypěstování si vlastní zeleniny a ovoce přinese velký užitek.
Ovoce a zelenina z vlastní zahrady
Vypěstujte si vlastní ovoce
Doma vypěstované ovoce se s tím ze supermarketů nedá vůbec porovnat. Pokud jste zahrádkář – začátečník, musíte se toho hodně učit. Vypěstovat si vlastní borůvky, jablka, hrušky či rybíz chce trpělivost, ale upéct si bublaninu s ovocem z vlastní zahrady určitě stojí za to. Přinášíme vám praktické rady jak pěstovat jahody, kdy stříhat rybíz, jak pěstovat rakytník nebo k čemu využít moruše.
Péče o ovocné stromy
Jaké ovocné keře si vybrat a kdy sázet ovocné stromy? Pokud nemáte velkou zahradu, dnes si už můžete pořídit zakrslé ovocné stromy, které rovněž přinášejí velkou úrodu. V současnosti pěstitelé často zkoušejí vypěstovat citrony či melouny, které kdysi nebyly pro naše podbněbné pásmo typické, ale i to se časem mění.
Zelenina, která nesmí v zahradě chybět
Česnek, cibule, mrkev, petržel, hlávkové zelí či celer to jsou nejzákladnější druhy zeleniny, které si pěstují zahrádkáři doma a uskladňují na celou zimu.
Využití ovoce
Jak využít úrodu z vlastní zahrady? Ovoce můžete kromě zavařování a kompotů na zimu využít na džemy, velmi oblíbený je zejména jahodový džem nebo borůvkový džem. Zpracovat je můžete i na sirupy, výborně chutná například rybízový sirup. Šikovné hospodyňky může v letních měsících využít ovoce do koláčů, kdo by přece odolal bublanině s ovocem či švestkovému koláči.
Pěstování bylinek
Vybudovat si vlastní záhon na bylinky je velmi praktická věc, jelikož mají široké využití. Jako první vás asi napadne použít bylinky v kuchyni či uvařit bylinkový čaj. Pokud už v zahradě nemáte dostatek prostoru, umístit můžete bylinky na balkon, terasu nebo koneckonců květináč na bylinky vejdete také do interiéru kuchyně. Nejoblíbenější bylinky na pěstování jsou levandule, máta, mateřídouška, meduňka, pažitka, majoránka, plicník, rozmarýn, šalvěj, třezalka nebo podběl.