Poctivá tuňáková pomazánka – Nejlepší recept

Tuňáková pomazánka patří mezi jedny z nejoblíbenějších. Příprava je jednoduchá a rychlá, pomazánku můžete natřít na chléb, zvolit jiné pečivo, či si připravit sendvič.

Základem tuňákové pomazánky je rozhodně kvalitní tuňák. Další suroviny už jsou pak na vašem výběru. Zde najdete základní recept, ovšem i další zajímavé varianty – i ve zdravějším provedení. Tuňáková pomazánka recept skoro ani nepotřebuje, příprava je opravdu snadná.

Lehká tuňáková pomazánka – recept

Suroviny

  • 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě
  • menší červená cibule
  • 1 Jalapeno paprička
  • lžička mletého černého pepře
  • čtvrt lžičky soli
  • 5 lžic másla
  • 4 lžíce majonézy,
  • lžička limetkové šťávy
  • lžička dijonské hořčice

Postup

  1. Z plechovek s tuňákem odlijte přebytečnou šťávu. Tuňáka poté vložte do misky.
  2. Cibuli a Jalapeno papričku nakrájejte najemno. Přidejte je do mísy s tuňákem, společně s pepřem a solí.
  3. Suroviny důkladně promíchejte, je důležité rozmělnit tuňáka, aby se spojil s ostatními surovinami.
  4. Přidejte majonézu, změklé máslo, hořčici a limetkovou šťávu. Opět dobře promíchejte.
  5. Dle chuti můžete ještě přidat sůl, pepř či limetkovou šťávu.
  6. Hotovou pomazánku můžete servírovat.

Tipy

  • Aby byla tuňáková pomazánka dobře promíchána, je nejlepší použít u třetího kroku ruce. Právě tak důkladně rozdělíte tuňáka. Případně můžete použít vidličku, či kuchyňský robot.
  • Nejlépe nadýchaná tuňáková pomazánka chutná při pokojové teplotě. Před servírováním je proto dobré ji alespoň na 30 minut vyjmout z lednice.
  • Rybí pomazánka je zdrojem důležitých tuků. Kromě tuňáka můžete vyzkoušet také pomazánku ze sardinek či šprotů.

Druhy tuňákové pomazánky

Jednoduchá tuňáková pomazánka se skládá jen z několika málo surovin. Ty si navíc můžete přizpůsobit dle své chuti. Jedním z příkladů je tuňáková pomazánka s majonézou. Můžete zcela vynechat máslo, či upravit poměr másla a majonézy.

Tuňáková pomazánka s máslem či majonézou může mít i více ingrediencí. Vyzkoušejte přidat vajíčka. Tuňáková pomazánka s vajíčkem je výraznější, netradiční a stále skvělá. Případně můžete namísto vajíček přidat olivy – tato pomazánka s olivami je také výborná.

Základem pomazánky nemusí být majonéza a máslo. Nabízí se i lehčí a zdravější řešení. Skvělým tipem je tuňáková pomazánka s lučinou. Další variantou je tuňáková pomazánka s tvarohem. Případně můžete zkusit různé kombinace. Tato zdravá pomazánka se skvěle hodí na svačinu i pro děti, či na večeři.

Tipy k servírování

Nejlepší tuňáková pomazánka může pro každého vypadat jinak. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, hodí se znát tipy k servírování. Pomazánka se skvěle hodí na klasický chléb či jiné pečivo. Zároveň jde o perfektní základ sendviče. Vyzkoušejte různé kombinace a objevte svou nejoblíbenější.

Zdroj: hungrylankan.com, simplyrecipes.com


Vyzkoušejte další recepty na pomazánky

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.