Rajská polévka z čerstvých rajčat – Rychlý recept
Rajská polévka je lahodná hustá polévka, kterou si můžete připravit z rajčat nebo z protlaku. Základní recept je velmi jednoduchý. Vyzkoušejte rajskou polévku na vícero způsobů.Při zmínce o rajské polévce či omáčce začnou někomu nekontrolovatelně téct sliny, zatímco jinému naskočí husina. Je to prostě něco jako špenát. Láska na celý život, nebo nepřítel žaludku na život a na smrt.
Bohužel i toto jídlo může mít subjektivní nenávist zakořeněnou ve školní jídelně. Poctivá rajská polévka z kvalitních surovin a dobře ochucená je ovšem zcela jiné kafe.
Na rozdíl od jiných jídel, rajská polévka nemá historii nijak bohatou. Rozhodně nepatřila k „jídlům chudých“, která se postupem času zdokonalovala. První recept se objevil až na konci 19. století. Nemalou zásluhu má na tom fakt, že rajčata se pěstovala v dřívějších dobách jen ve Střední a Jižní Americe. Díky španělskému dobyvateli Hernánu Cortésovi se dostala do všech koutů světa a pochopitelně, že v Evropě se nejdřív udomácnila právě ve Španělsku.
Ale protože „tomátl“, jak jim kdysi říkali staří Aztékové, byla pro Evropany exotickou rostlinou, spíše, než k užitku si je pěstili jako okrasné rostliny v květináčích. A také podléhali mýtu, že rajčata jsou jedovatá.A na to velice brzy přišli všichni pěstitelé rajčat, kteří až někdy začátkem 18. století pochopili, že je můžou jíst a používat k vaření. Všechno, co nebylo spotřebováno přímo z keříku, putovalo do hrnce na polévku. Na gurmánskou úroveň rajskou polévku vyšvihl podnikatel Joseph A. Campbell a následně se začala objevovat ve všech věhlasných kuchařkách po celém světě. Stala se také součástí menu tisíců restaurací.
Recept na rajskou polévku z rajčat
Jako obvykle, i tato lahůdka se dočkala mnoha inovací, národních přídavků a nejrůznějších variací. Vesměs však všechny vychází ze základního receptu, který je poměrně jednoduchý a nemusí se ho zaleknout ani úplný začátečník. Nejlépe je ale vždycky vycházet z tradičního základního receptu.
Suroviny
- 2 kg rajčat
- 120 ml olivového oleje
- 1 velkou cibuli
- 4 stroužky česneku
- sůl a pepř
Postup
- Do velkého hrnce dejte vařit vodu a velkou mísu naplňte ledovou nebo studenou vodou.
- Každé rajče nařízněte, vložte do vařící vody, nechte v ní asi 10 sekund a následně přendejte do studené.
- Rajčata oloupejte, a rozkrojte.
- Do sítka vydlabejte zrníčka a vymačkejte šťávu, dužinu nakrájejte na menší kostky.
- V hrnci nebo vyšší pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte nakrájenou cibuli.
- Přidejte na plátky nakrájený česnek a po minutě rajčata, pepř a sůl.
- Zmírněte žár a pod pokličkou pomalu vařte cca 30 minut.
Jak jsme již zmínili, rychlá rajská polévka se dočkala mnoha obměn a „příloh“. V Česku lidé milují rajskou polévku s rýží nebo těstovinami, uchytila se také verze s krupicovými noky. Je výborná s kuskusem i ovesnými vločkami. Mimořádné oblibě se tato polévka těší i u kojenců, tam ovšem doporučujeme krmit výhradně s asistencí, pokud si nechcete zadělat na hodinu úklidu.
Sytější verzi polévky můžete připravit s použitím vysokoprocentní smetany. A pokud byste chtěli ohromit italským feeligem, pak stačí základní recept doladit hrstí bazalky nebo jinými bylinkami, parmezánem a těsně před servírováním do ní přidat natrhanou tvrdší italskou (nebo klidně i českou) bagetu.
Základem jakéhokoliv dobrého jídla je poctivá a čerstvá surovina. Rajská polévka tudíž nejlépe chutná, pokud ji připravíte z čerstvých rajčat. Pokud je ovšem nemáte nebo si prostě jen chcete ulehčit práci, můžete sáhnout i po protlaku, či po loupaných rajčatech z konzervy. Minimálně bylinky byste však šidit neměli, protože vůni těch čerstvých nic nenahradí.
A kdy si ji uvaříte vy?
Zdroj: inspiredtaste.net
Vyzkoušejte další recepty na polévky