Pomazánka z červené řepy na 3 způsoby
Pomazánka z červené řepy je bohatá na nutriční hodnoty, chutná výborně a hýří barvy. Červená řepa má silné protirakovinné účinky. Připravte si pomazánku na 3 různé způsoby.
Červená řepa je neuvěřitelně zdravá zelenina a ruku na srdce, úplně nejoblíbenější není. Snad je to tím, že ve školních jídelnách se objevovala vždycky jen naložená v sladkokyselém nálevu a někdy ne tak docela ve vhodné kombinaci s hlavním jídlem. Tedy, tak si ji pamatuji já. Přitom z řepy se dá vytvořit tolik dobrých jídel, že je škoda na ni zanevřít.
Začněte třeba pomazánkou z červené řepy. Té si na pečivo nedáváte tolik, aby se vám řepa přejedla. A může to být skvělý začátek lásky na celý život. Přinášíme vám hned tři tipy, jak si pomazánku, kde základem je uvařená a oloupaná červená řepa, připravit.
Pomazánka z červené řepy s křenem
Suroviny
- 100 g na jemno nastrouhané vařené červené řepy
- 1 čajová lžička strouhaného křenu (může být konzervovaný)
- 250 g čerstvého sýra (žervé, lučina a podobně)
- špetka soli a pepře
- šťáva z ½ citronu
- 1 lžíce kysané smetany (nebo majonézy)
Všechny suroviny smíchejte dohromady, můžete je spolu našlehat metlou nebo elektrickým šlehačem. Tato pomazánka z červené řepy s lučinou nejlépe chutná na čerstvé bagetě nebo s rohlíkem.
Zdravá pomazánka z červené řepy s česnekem
I druhá varianta pomazánky s červenou řepou je pikantní, česnek navíc dodá další prospěšné látky.
Suroviny
- 300 g vařené řepy (opět ji předem nastrouhejte nebo semelte)
- 2 – 3 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 100 g zakysané smetany neb majonézy (podle chuti)
- sůl, pepř
Cibuli nakrájenou na malé kostičky, nastrouhanou řepu a česnek utřený se solí smíchejte se smetanou nebo majonézou a dochuťte solí a pepřem. Před podáváním ji nechte vychladit.
Vyzkoušet můžete rovněž pomazánku ze surové červené řepy, která má ještě výraznější chuť. Postup přípravy zůstává stejný, akorát červenou řepu nemusíte vařit. Vyzkoušejte obě varianty a porovnejte, který způsob přípravy vám více chutná.
Pomazánka z červené řepy s ořechy
Suroviny
- 250 g uvařené červené řepy
- cca 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 100 g kysané smetany nebo majonézy (nebo půl na půl)
- sůl, pepř podle chuti
- citronová šťáva
Červenou řepu opět nastrouhejte, smíchejte s ostatními surovinami a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Jestli chcete udělat pomazánku dietnější, použijte místo smetany a majonézy bílý jogurt.
Zavítá k vám neočekávaná návštěva a vy nevíte co připravit? Na sváteční stůl se výborně hodí
Čerstvá pomazánka s křupavým pečivem umí vždy zachránit situaci. Navíc příprava pomazánek je velmi jednoduchá a rychlá, takže nebude ztrácet čas. Dejte nám vědět, jaké pomazánky jsou nejoblíbenější ve vaší rodině a jaké nesmějí chybět na stole, když se ohlásí návštěva.
Zdroj: foodandwine.com
Vyzkoušejte další recepty
Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.