Tradiční kulajda – Oblíbená polévka s houbami

Základem polévky kulajda je smetana, houby, vajíčka, brambor a kopr. Tato kombinace vám přinese přímo výbuch chutí na jazyku a rozhodně si ji zamilujete. Vyzkoušejte tento recept na pravou českou kulajdu i vy.

Co je kulajda?

Kulajda je bílá polévka, která má svůj původ v jižních Čechách. Její složení je jednoduché, ale přitom velmi originální. Kulajda nemá přímo jednotný recept, který by byl pro všechny stejný, protože během let vzniklo mnoho variant této polévky.

Základní složení polévky je stejné. Vždy se do ní používá smetana, kopr, vejce, brambory a houby. Avšak co se různí, to je výběr koření a jiné ingredience, které se občas přidávají. Díky tomu je tato polévka natolik sytá, že ji nemusíte podávat jako předkrm, ale dokonale nahradí i hlavní chod.

Historie kulajdy

Historici se nemohou shodnout ani na tom, jak vlastně vznikl samotný název polévky. Podle jedné tradice se jedná o zkomoleninu jména známé jihočeské kuchařky Adelajdy Kuhové, která byla původem německé národnosti. Jiná pranostika však uvádí, že samotný název kulajda vznikl odvozením od slova zakudlit – neboli zahustit. Bylo to vyjádření toho, že tato polévka je opravdu hustá.

kulajda
Zdroj foto: Tereza Koudelkova / Shutterstock.com

Recept na kulajdu

Připravte si tu nejlepší kulajdu. Polévka je pro 4 osoby, která zasytí opravdu každého strávníka.

Ingredience

  • 6 středně velkých starších brambor
  • 1 větší cibuli
  • plnou hrst sušených hub
  • 250 ml smetany na vaření
  • 2 snítky kopru, ale můžete použít i kopr sterilizovaný
  • ½ lžičky soli
  • 2 špetky drceného kmínu
  • 3 středně velké bobkové listy
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíci octa, nebo čerstvě vymačkaného citronu
  • 2 vejce velikosti M

Postup přípravy

  1. Připravte si větší hrnec a nalijte do něj zhruba 2 litry studené vody.
  2. Starší brambory, ale můžete použít i nové, oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a vložte do vody spolu s bobkovým listem, sušenými houbami, kmínem a solí a nechte pozvolna vařit.
  3. Houby můžete použít i čerstvé. Nemusíte se bránit například ani žampionům, pokud nemáte ty lesní.
  4. Na středně velké pánvi si jemně osmahněte cibulku nakrájenou nadrobno, poté ji poprašte moukou a připravte si zásmažku.
  5. Až budou brambory skoro měkké, přidejte do polévky čerstvý nebo sterilovaný kopr.
  6. Poté do ní přimíchejte připravenou zásmažkou z cibule a mouky. Nakonec přidejte kelímek smetany na vaření.
  7. Polévku nechte chvíli povařit.
  8. Mezitím si vezměte menší misku a rozkvedlejte v ní obě vajíčka.
  9. Ty poté vmíchejte do polévky.
  10. Přidejte ocet nebo citron, dle chuti můžete přidat i cukr, ještě krátce povařte a můžete podávat.

Na přípravu této jedinečné polévky plné báječných chutí budete potřebovat pouze 30 minut vašeho času.


Vyzkoušejte další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.