Krémová polévka z červené řepy, kterou zvládne uvařit i začátečník

V české kuchyni mají polévky své nezastupitelné místo v jídelníčku. Bez nich by pro někoho nebyl oběd kompletní. Ten, kdo má polévku rád, určitě ocení zajímavý recept. Co třeba uvařit ji z červené řepy?

Jaký mají polévky přínos pro organismus

Kromě toho, že pomáhají sytit, mají polévky poměrně velký vliv na rovnováhu tekutin a elektrolytů v organismu, které se spolupodílejí na kontrole krevního tlaku. Když sníte porci polévky, dostanou se vám do těla potřebné minerály a vitamíny ze zeleniny, ze které bývá nejčastěji připravená. Příznivě působí také na metabolismus.

Červená řepa jako hlavní ingredience polévky

Červená řepa se používá při přípravě výborného boršče, je možné ji také péct nebo z ní udělat salát. Krémové polévka z červené řepy je další možností, jak tuto zdravou zeleninu využít v kuchyni. Její příprava je snadná a může se do ní s klidem pustit i kuchař-začátečník, který dosud nemá příliš zkušeností. Jedná se o chutnou a sytou polévku s výbornou chutí, kterou jí dodává zejména mletý fenykl. O červené řepě se v současné době říká, že je superpotravinou, která brání vzniku aterosklerózy, potlačuje záněty a alergie. Určitě by proto měla být v jídelníčku co nejčastěji.

TIP: Pro všechny milovníky červené řepy doporučujeme zdravé chipsy z červené řepy, které můžete bez hříšného pocitu křupat kdykoli před televizí.

Z čeho krémovou polévku uvařit?

Na přípravu polévky pro 4 osoby budete potřebovat asi 500 g červené řepy, 1 cibuli, rostlinný olej, sůl, pepř, mletý fenykl (koření), máslovou jíšku a zakysanou smetanu.

Postup práce

Červenou řepu oloupete a na hrubém struhátku nastrouháte. Cibuli nakrájíte nadrobno a dáte do hrnce osmažit na rostlinném oleji dozlatova. Přidáte nastrouhanou červenou řepu, zalijete asi litrem vody, osolíte, doplníte mletým pepřem a fenyklem a uvaříte doměkka. Aby byla polévka krémová, je třeba měkkou řepu rozmixovat tyčovým mixérem, zahustit máslovou jíškou a tu povařit alespoň deset minut. Na závěr patří do krémové polévky zakysaná smetana, kterou povaříme už jen krátce. A můžete podávat.

Zdroj info: recepty.cz


Vyzkoušejte další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.