Nadýchaný kremeš na plech – Recept snadno a rychle
Kremeš je výborný zákusek na plech, kdo by nemiloval tento tradiční dezert? Hlavní roli zde hraje listové těsto s pudinkovým krémem. Jak upéct ty nejlepší kremeše?
Odkud pocházejí kremeše
Pokud se ptáte jestli je tento sladký dezert naším původním receptem nebo kde vznikl kremeš ve skutečnosti, máme tu pro vás odpověď. Jeho původ hledejte v bývalé Jugoslávii, nejpravděpodobněji v Chorvatsku či Slovinsku. Podle většiny pramenů byl první kremeš připraven ve Slovinsku. Tento dezert ale můžete ochutnat nejen tam, také je velmi oblíbený v Maďarsku a své speciální místo má i u našich sousedů na Slovensku.
A nápověda? Křehké těsto, vanilková náplň se žloutky a smetanou. Ano, u nás tento dezert známe pod názvem jako “žloutkové řezy”. Tímto chutným moučníkem rozhodně nikoho neurazíte; připravte si ho třeba na víkend.
Recept na kremeš
Mít v zásobě pár dobrých receptů na dezerty na plech je vždy dobrý nápad. Dnes bude hlavní roli hrát listové těsto s pudinkovým krémem. Co budeme potřebovat na přípravu oblíbených žloutkových řezů neboli moučníku kremeš?
Suroviny na kremeš
- 2 balíčky listového těsta
Pudinkový krém na kremeše
- 1 litr plnotučného mléka
- 3 balíčky vanilkového pudinku
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 3 žloutky
- 250g másla
- 100g moučkového cukru
Šlehačkový krém
- 3 smetany ke šlehání (250 ml)
- 3 balíčky ztužovače smetany
- 3 balíčky vanilkového cukru
Kremeše z listového těsta jsou dlouhověkou tradicí, dnes však tento recept najdeme i upravený a namísto listového těsta se používají i medové pláty. Pokud jste začátečníkem nebo máte naspěch, práci si můžete i usnadnit, zvolte nepečený kremeš z bebe keksů, který sice nepatří mezi pravé kremeše, je však vhodnou volbou nechcete-li v kuchyni ztrácet čas. Nejlepší kremeše však stále zůstávají ty klasické, kremeše z listového těsta s pudinkovým krémem.
Postup
- Rozválíme si listové těsto na dva stejné pláty (dobré je koupit si těsto už rozválené, ušetří to práci). Těsto propícháme vidličkou a dáme péct do trouby na 180 °C po dobu cca 15 minut. Každý plát pečeme zvlášť.
- Dále si připravíme vanilkový krém. Větší část mléka přivedeme k varu, cca 200 ml neohřátého mléka si dáme na stranu a rozmícháme v něm balíčky pudinků, tři žloutky, moučkový cukr a vanilkové cukry.
- Tuto směs vlijeme do horkého mléka a za stálého míchání uvaříme. Poté sundáme z plotny a necháme vychladnout. Po vychladnutí vyšleháme pudink se změklým máslem do hladka. Tento krém naneseme na jeden z upečených plátů.
- Šlehačku vyšleháme zvlášť s cukrem a ztužovačem do dalšího krému, který navrstvíme na lehký pudinkový krém.
- Na tuto vrstvu položíme opatrně druhý upečený plát. Celé pocukrujeme moučkovým cukrem. Dáme chladit. Podáváme nakrájené na kostky.
Kremeše s pudinkovým krémem jsou jako zrozené na sváteční stůl, nepohrdne jimi zřejmě nikdo. Zdravější variantou tohoto dost sladkého moučníku je jablečný kremeš, který můžete vyzkoušet na podzim, během hlavní sezóny jablek.
Pokud se vám ohlásila návštěva nebo nebo děláte narozeninovou oslavu, kremeš je výborný zákusek na plech pro celou rodinu.
Zdroj: taste.com
Vyzkoušejte další recepty na koláče a dezerty
Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.