Mlýnek na kávu: Jak ho vybrat a dopřát si čerstvou kávu?
Mlýnek na kávu ocení velcí milovníci kávy, protože jim dopřeje čerstvou chuť. Čerstvá chuť a lahodná vůně kávy se budou šířit celým bytem. Jak vybrat kvalitní mlýnek na kávu?
Kávu pijeme téměř všichni a v docela velkém množství – pije se nejen ráno pro povzbuzení, ale i při mnoha jiných příležitostech. Názory na to, zda je káva pro lidský organismus spíše přínosem, nebo hrozbou se liší. Hodně však záleží na tom, jakou kávu si vybereme a zda ji pijeme čerstvě připravenou nebo jen popíjíme instantní kávu, která má do té čerstvě umleté opravdu daleko.
Kvalitní káva je základ
Nejlepší volbou je káva typu arabica – jde o jemnější kávu, která tolik nezatěžuje lidský organismus a neovlivňuje jej velkým množstvím kofeinu. Tato čerstvě umletá káva je pak nejen výborná na chuť, má ale i lehké povzbuzující účinky a tělu dodává tolik potřebnou energii. V tomto případě můžeme hovořit o tom, že káva má na náš organismus opravdu kladný vliv.
Oblíbeným druhem kávy je pak také typ robusta, jenže tento typ kávy už pro organismus zátěží je, jde o hodně silnou kávu, která může vyvolávat poruchy zažívání nebo u citlivých jedinců takzvaný kofeinový šok, který se projevuje nepříjemnými příznaky jako je bolest hlavy, bušení srdce nebo třes rukou. Kávu by pak neměli pít lidé s vysokým krevním tlakem a poruchami zažívání.
Pokud si ji nechcete odpustit, je nejlepší pít co nejkvalitnější, a hlavně čerstvou kávu, kterou si doma umelete. Mlýnek na kávu je stále populárnější. Jak jej správně vybírat, aby byl požitek z tohoto voňavého povzbuzujícího nápoje co nejlepší?
Čerstvě mletá káva doma
Správně bychom si kávu měli mlít až těsně před její přípravou. Káva totiž absorbuje vlhkost a vzduch, a to docela rychle. Pokud si tedy chcete vychutnat kávu v té nejvyšší kvalitě, nenechávejte si ji namlít předem v kavárně a už vůbec nekupujte kávu namletou v obchodech. Nikdy totiž nemůžete mít jistotu, jak dlouho už je káva takto připravená – a tím se samozřejmě snižují její aromatické vlastnosti.
Jaký mlýnek na kávu?
Co se týče mlýnků na kávu, máte na výběr ze dvou druhů.
Elektrický mlýnek na kávu
Elektrické mlýnky na kávu představují zejména pohodlí. Mlýnek kávu namele sám, a vy tak nemusíte točit kličkou. Mlýnky také umožňují nastavení dávky kávy. Mlecí mechanismus pak tvoří buďto mlecí kameny, nebo tříštivé nože. Elektrické mlýnky s ocelovými tříštivými noži jsou cenově velmi dostupné, počítejte však s tím, že kávu nenamelou zcela rovnoměrně. Mlýnky s mlecími kameny jsou o něco dražší, kávu pak melou krásně rovnoměrně, navíc se netupí a nemohou zkorodovat.
Ruční mlýnek na kávu
Ruční mlýnek na kávu si oblíbí ti, kteří mají rádi tradice a staré věci. Tyto mlýnky totiž používaly už naše babičky, někomu může imponovat slyšet zvuk zrn, které se postupně v mlýnku drtí, jde o jakýsi rituál, co má své kouzlo.
Ruční mlýnek na kávu navíc i pěkně designově vypadá, nejlepší jsou ty, které mají keramické mlecí kameny. Tyto mlýnky mají dlouho životnost, nezreziví a taky se nemusíte bát otupení nožů. Na trhu jsou pak k dostání ještě ruční mlýnky s ocelovými noži, tyto jsou ale mnohem méně odolné, nemají tak dlouhou životnost a ocelové nože se rychle otupí.
Čerstvě umletá káva je ta nejlepší káva, jakou si můžete každý den dopřát.
Zdroj: nytimes.com
Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.