Poctivá dršťková polévka s houbami – Tradiční recept
Dršťková polévka je delikatesou na talíři. Držky však musí být správně připraveny a uvařeny. Vyzkoušejte recept na tradiční dršťkovou polévku i na dršťkovou polévku z hub.
Držkovou polévku buď milujete, nebo nenávidíte, neexistuje nic mezi tím. Pokud patříte k první skupině, klasickou dršťkovou polévku si můžete připravit ze syrových nebo předvařených držek. Staročeská dršťková polévka vás výborně zasytí a zahřeje v podzimních měsících.
Pokud patříte k těm, kterým dršťky nevoní a této polévku se vyhýbají na kilometry, pak vyzkoušejte dršťkovou polévku z hlívy ústřičné, která je vynikající obměnou klasické dršťkové.
Co jsou dršťky a co obsahuje dršťková polévka
Součástí trávicího systému přežvýkavců jsou také dršťky. Na talíři končí jen ty dršťky, které pocházejí z skotu. Jedná se o část bachoru zvířat, která přežvýkavcům pomáhá se zpracováním potravy. Držky jsou z jedné strany hladké a z druhé strany mají drsný, nerovný povrch.
Držky mají v sobě obsaženo mnoho zdraví prospěšných látek, jako například:
- vitamíny skupiny B,
- minerály: zinek, draslík, selen,
- dobré nasycené mastné kyseliny.
Klasická dršťková polévka
Pokud jste dostali chuť na dršťkovou polévku, ale máte zcela naspěch, kupte si již předvařené dršťky, hospodská dršťková polévka z předvařených drštěk je mnohem rychlejší a jednodušší na přípravu. Práci si přece můžeme usnadnit.
Příprava dršťek
Pokud polévku nebudeme připravovat z předvařených dršťek, které zakoupíme v obchodě, musíme si je dobře připravit. Nejprve je několikrát vypereme ve studené vodě. Následně je nakrájíme na menší kousky, vložíme do vody a necháme vařit asi čtvrt hodiny, slijeme a postup opakujeme ještě alespoň 3x. Poslední várku osolíme, dršťky uvaříme doměkka, slijeme a necháme vychladnout, pak je pokrájíme na menší kousky a máme je připravené do polévky. Pokud použijeme dršťky předvařené, postačí je propláchnout a uvařit ve slané vodě.
Přinášíme vám recept na dršťkovou polévku, která má vyváženou chuť a opravdu si na ní pochutnáte.
Suroviny
(pro přípravu 4 porcí)
- 0,5 kg dršťek
- 1 – 1,5 litru hovězího vývaru, můžeme použít i poslední vývar z dršťek
- 4-5 stroužků česneku, podle chuti
- 1-2 cibule, podle velikosti
- sádlo
- 1 lžička mletého pepře
- hladká mouka na jíšku
- 0,5 lžičky drceného kmínu
- sušená nebo čerstvá majoránka, podle chuti
- sůl, podle chuti
Postup přípravy
- Necháme rozpustit sádlo, oloupeme cibuli, pokrájíme ji na drobné kostičky, orestujeme na rozpuštěném sádle.
- Zaprášíme moukou, přidáme papriku a připravíme si jíšku. Tu pak zalijeme vývarem a dáme povařit asi na 20 minut.
- Mezitím si nakrájíme, na drobné nudličky, dršťky.
- Jakmile je jíška povařená, přidáme do směsi oloupaný a prolisovaný česnek, sůl, pepř, kmín a dršťky. Vzniklou směs necháme povařit. Polévka bude hotová, když tuk vyplave na povrch.
- Přidáme majoránku a ještě chvilku necháme probublávat. Dršťkovou polévku na talíři můžeme dozdobit čerstvými snítkami petrželky.
Dršťková polévka z hlívy
Ne každý má rád dršťky. Alternativou může být polévka připravená z některých druhů hub. Celoročně je v obchodech k dostání hlíva ústřičná, která navíc poskytuje celou řadu zdravotních benefitů. Pokud rádi houbaříme a v houbách se vyznáme, můžeme vyrazit, během houbové sezóny, na procházku do lesa a bude-li nám přát štěstí, polévku si připravíme z našeho úlovku – jedlých druhů holubinek, růžovky, bedly nebo kotrče. Postup přípravy je stejný, jen místo dršťek použijeme očištěné a nakrájené houby. Příprava této polévkové alternativy je navíc rychlejší.
Suroviny
- půl kila hlívy ústřičné
- 2 středně velké cibule
- 2 stroučky česneku
- 2 lžičky hladké mouky
- 2 lžičky sušené majoránky
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 litr zeleninového vývaru
- chilli
- sůl
Postup
- Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli do sklovita, přidáme majoránku a nakrájenou hlívu. Podusíme asi 7 až 10 minut.
- Přidáme mletou papriku, chilli, zamícháme.
- Zalijeme horkým vývarem a vaříme doměkka. Uvědomte si, že hlíva je tvrdá houba, která nikdy úplně nezměkne, uvařená je tehdy, když je alespoň trochu měkká.
- V půl deci vody rozmíchejte mouku, vlijte do polévky, povařte ještě 5 minut.
- Dršťková polévka z hlívy ústřičné chutná výborně, když ji dochutíme majoránkou, solí, pepřem a česnekem.
Dršťková polévka z hub se navíc skvěle hodí i pro vegetariány, kteří tuto „falešnou“ dršťkovou jistě ocení. Pokud patříte k milovníkům hub, vyzkoušejte také tradiční bramboračku s houbami či českou kulajdu.
Zdroj: jocooks.com, foodandwine.com
Vyzkoušejte další recepty na polévky