Jednoduchá budapešťská pomazánka – Tradiční recept
Budapešťská pomazánka je výborná pomazánka hodící se na každou retro párty či pro návštěvu. Základ tvoří tvaroh a mletá paprika. Vyzkoušejte recept z 50. let, který si oblíbíte.
Není to tak dávno, co budapešťská pomazánka nesměla chybět v žádném mléčňáku. I dnes patří mezi ty oblíbené. Připravte si domácí budapešťskou pomazánku k večeři či oslavě.
Tato pomazánka patří mezi ty nejjednodušší vůbec. Základem pomazánky je tvaroh a paprika, což jistě doma najdete. Možná vás to překvapí, ale budapešťskou pomazánku milují zejména děti, což jistě potěší každého rodiče.
Historie
Také budapešťská pomazánka z tvarohu nebo dříve známá také jako budapešťský krém má svou historii. Předchůdcem této pomazánky je pomazánka brynzová, tzv. körözött. Jak již sám název napovídá, körözött pochází z Maďarska, jedná se o oblíbený pokrm pastevců a chovatelů.
Postupně si tuto pomazánku začali upravovat dle svých chutí, přidávali si do ní papriku, cibuli, a dokonce zakysanou smetanu. Tímto postupným vývojem se z obyčejné brynzové pomazánky stala zdravá budapešťská pomazánka. Jedná se vlastně o klasickou tvarohovou pomazánku s paprikou.
Doporučujeme: Pomazánka z červené řepy 3x jinak
Recept na budapešťskou pomazánku
Jestliže očekáváte náročnou přípravu budapešťské pomazánky, musíme vás zklamat. Budapešťská pomazánka recept je nejjednodušší pomazánkou vůbec.
Suroviny
- 250 g tvaroh
- 1 polévková lžíce másla
- 2 polévkové lžíce zavařené papriky
- 1 čajová lžička mleté papriky
- malá cibule
- sůl
Postup přípravy
- Tvaroh a máslo utřete do pěny.
- Papriku a cibuli nakrájejte na malé kousíčky.
- Přidejte k tvarohové pěně a pořádně vymíchejte.
- Dochuťte solí.
Doporučujeme: Avokádová pomazánka
Tipy, jak vylepšit pomazánku
- Aby byla budapešťská tvarohová pomazánka mnohem jemnější, přidejte do ní lžíci nebo dvě zakysané smetany. V originálním receptu se dokonce šlehá mléko s máslem, čímž pomazánku také zjemníte.
- Pro výraznější chuť cibuli místo krájení, nastrouhejte na hrubé straně struhadla.
- Přidat můžete také nadrobno nakrájené kostičky čerstvé červené papriky, dodají pomazánce svěžest a příjemně křupou.
- Rozhodně nevynechejte nakládanou papriku ve sladkokyselém nálevu, právě ta dělá budapešťskou pomazánku tou pravou.
Doporučujeme: Tuňáková pomazánka
Máte tuto pomazánku také rádi?
Zdroj: cooklikeczechs.com, offbeatbudapest.com
Další recepty na pomazánky
Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.