Jednoduchá budapešťská pomazánka – Tradiční recept

Budapešťská pomazánka je výborná pomazánka hodící se na každou retro párty či pro návštěvu. Základ tvoří tvaroh a mletá paprika. Vyzkoušejte recept z 50. let, který si oblíbíte.

Není to tak dávno, co budapešťská pomazánka nesměla chybět v žádném mléčňáku. I dnes patří mezi ty oblíbené. Připravte si domácí budapešťskou pomazánku k večeři či oslavě.

budapešťská pomazánka recept
Zdroj obrázku: BarthFotografie / Shutterstock.com

Tato pomazánka patří mezi ty nejjednodušší vůbec. Základem pomazánky je tvaroh a paprika, což jistě doma najdete. Možná vás to překvapí, ale budapešťskou pomazánku milují zejména děti, což jistě potěší každého rodiče.

Historie

Také budapešťská pomazánka z tvarohu nebo dříve známá také jako budapešťský krém má svou historii. Předchůdcem této pomazánky je pomazánka brynzová, tzv. körözött. Jak již sám název napovídá, körözött pochází z Maďarska, jedná se o oblíbený pokrm pastevců a chovatelů.

Postupně si tuto pomazánku začali upravovat dle svých chutí, přidávali si do ní papriku, cibuli, a dokonce zakysanou smetanu. Tímto postupným vývojem se z obyčejné brynzové pomazánky stala zdravá budapešťská pomazánka. Jedná se vlastně o klasickou tvarohovou pomazánku s paprikou.

Doporučujeme: Pomazánka z červené řepy 3x jinak

Recept na budapešťskou pomazánku

Jestliže očekáváte náročnou přípravu budapešťské pomazánky, musíme vás zklamat. Budapešťská pomazánka recept je nejjednodušší pomazánkou vůbec.

Suroviny

  • 250 g tvaroh
  • 1 polévková lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce zavařené papriky
  • 1 čajová lžička mleté papriky
  • malá cibule
  • sůl

Postup přípravy

  1. Tvaroh a máslo utřete do pěny.
  2. Papriku a cibuli nakrájejte na malé kousíčky.
  3. Přidejte k tvarohové pěně a pořádně vymíchejte.
  4. Dochuťte solí.

Doporučujeme: Avokádová pomazánka

Tipy, jak vylepšit pomazánku

  • Aby byla budapešťská tvarohová pomazánka mnohem jemnější, přidejte do ní lžíci nebo dvě zakysané smetany. V originálním receptu se dokonce šlehá mléko s máslem, čímž pomazánku také zjemníte.
  • Pro výraznější chuť cibuli místo krájení, nastrouhejte na hrubé straně struhadla.
  • Přidat můžete také nadrobno nakrájené kostičky čerstvé červené papriky, dodají pomazánce svěžest a příjemně křupou.
  • Rozhodně nevynechejte nakládanou papriku ve sladkokyselém nálevu, právě ta dělá budapešťskou pomazánku tou pravou.

Doporučujeme: Tuňáková pomazánka

Máte tuto pomazánku také rádi?

Zdroj: cooklikeczechs.com, offbeatbudapest.com


Další recepty na pomazánky

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.