Odšťavňovač aneb nezbytná součást každé domácnosti, kde si rádi vychutnáte domácí limonády
Příprava limonád a šťáv je v dnešní době obrovským trendem. Lidé se snaží oprostit se od syntetických slazených nápojů, které lidskému zdraví rozhodně neprospívají. Takže přichází na řadu odšťavňovač.
Oproti tomu jsou podomácku připravené šťávy zdravé a také velice chutné. K jejich přípravě ovšem budete potřebovat kvalitní odšťavňovač, s jehož výběrem byste mohli mít trochu problémy.
K čemu lze odšťavňovač využít?
Jak již napovídá samotný název, odšťavňovač se využívá k vymačkání šťávy z některých druhů ovoce. Bohužel technologie a příroda si mnohdy nerozumí, takže do odšťavňovače nemůžete dát veškeré druhy ovoce. Naštěstí existují různé typy těchto přístrojů, s nimiž si poradíte jak s tvrdším ovocem, tak také se zeleninou.
Které suroviny lze zpracovat v odšťavňovači?
- Jablka a hrušky – jsou bezproblémové pro všechny druhy odšťavňovačů. Pro získání lahodné šťávy využijte čerstvé tvrdší plody.
- Meruňky, broskve, kiwi a mango – mají měkčí dužinu, takže z nich získáte spíše hustší kaši než klasickou šťávu. Kvůli hustotě šťáv často zanáší sítko odšťavňovače, ale ve větším množství si s nimi poradí šnekový odšťavňovač.
- Angrešt a borůvky – jsou více méně bezproblémové a nejlépe si s nimi poradí šnekový odšťavňovač.
- Kořenová zelenina – zvládnou ji všechny běžné typy odšťavňovačů. Šťáva je řídká a čirá, takže můžete kořenovou zeleninu využít i při odšťavňování přezrálých jablek nebo dalších měkčích kousků ovoce.
- Citróny – jsou ideální pro jakýkoliv přístroj, jejich zpracování vám nebude činit žádné problémy.
- Bylinky – s nimi si dokáže poradit pouze šnekový odšťavňovač. Ostatní typy přístrojů bylinky spíše nasekají, ale rozhodně z nich nedokáží dostat šťávu.
Zaměřte se na velikost plnícího otvoru!
Teď už se dostáváme k výběru samotného odšťavňovače. Jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru tohoto přístroje je velikost plnicího otvoru. Ta totiž ovlivňuje, jak velké kusy ovoce budete schopni na svém odšťavňovači zpracovávat. Například odšťavňovač Sencor má plnicí otvor o velikosti 8 centimetrů, díky čemuž si hravě poradí s celými jablky nebo například broskvemi.
Ale proč vlastně chcete velký plnicí otvor? Do malého hrdla se nevejdou velké kusy ovoce, takže si zbytečně přiděláte o dost více práce. Nemůžete odšťavňovat celé plody, ale naopak je budete muset nakrájet na menší kousky. Tím pádem zašpiníte více nádobí a přijdete i o trochu lahodné šťávy, což rozhodně nikdo z vás nechce.
Jak velká bývá velikost nádobky na šťávu?
Součástí prakticky všech kvalitních odšťavňovačů bývá i nádobka na šťávu. Nádoba musí k přístroji dokonale pasovat, a proto se například u odstředivých přístrojů setkáváme se sofistikovaným víčkem, které dokáže oddělovat pěnu od samotné šťávy. Ideální je velikost nádobky okolo jednoho litru, což splňuje většina přístrojů. Například odšťavňovač Catler disponuje zásobníkem o velikosti 1,2 litru. Díky tomu si můžete vytvořit dostatečné množství lahodné domácí šťávy.
Proč mít nádobku na dřeň?
Při procesu odšťavňování chtě nechtě vzniká pevný odpad, takzvaná dřeň. Ta se pochopitelně musí někde skladovat, a právě k tomu jsou určeny speciální nádobky. Množství tohoto odpadu je různé v závislosti na druhu lisovaného ovoce. Po dokončení odšťavňování je samozřejmě nutné dřeň vyhodit, jinak si v kuchyni vytvoříte ideální prostředí pro šíření bakterií. Ideální je velikost alespoň 1 litr. Například odšťavňovač Russel Hobbs má ale nádobu na dřeň o velikosti 2 litrů, což je více než dostačující.
Kvalitní odšťavňovač je skvělým pomocníkem při výrobě chutné domácí šťávy. Díky němu už nemusíte pít uměle slazené limonády s přidaným cukrem. Dopřejte svému organismu více vitamínů za pomoci kvalitního odšťavňovače.