Bramboračka s houbami – Poctivá a zdravá polévka

Poctivá bramboračka to je základ dobrého oběda. Recept na bramboračku je jednoduchý a pochutná si na něm každý. Přinášíme vám návod, jak si uvařit bramboračku s houbami i bez nich.

Přejete si, aby i vaším domem zavoněla ta nejlepší bramboračka s houbami? Víme, jak na to.

Domácí bramboračka jako od babičky patří mezi nejoblíbenější české dobroty a je součástí všech tradičních kuchařek. Už její příprava je učiněná radost. Nejlepší houbová bramboračka vám krásně provoní byt, a vůně hub a kořenové zeleniny vás bude lákat natolik, že už během vaření se vám budou sbíhat sliny, jako když si připravujete i další poctivé recepty polévek.

Recept na bramboračku s houbami

Krásná tradice a voňavá dobrota, to je klasická bramboračka s houbami. Recept na bramboračku se dědí z generace na generaci a představuje cenné rodinné bohatství.

Ingredience

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 5 brambor
  • ¼ celeru
  • 2 větší cibule
  • 4 lžíce hub
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci mouky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíci majoránky
  • 1 lžičku petržele
  • sůl
  • kmín

Postup přípravy

  1. Nejprve si najemno nakrájejte cibuli a osmahněte ji na másle dozlatova. Poté přidejte mouku a vytvořte světlou jíšku. Máte? Výborně!
  2. Nyní přilejte litr vody a přiveďte základ polévky k varu. Postupně si nachystejte kořenovou zeleninu a brambory, které očistěte a nakrájejte na kousky.
  3. Přidejte čerstvé nebo sušené houby a sůl a vařte půl hodiny. Než budete podávat, ještě přidejte majoránku a najemno nastrouhaný česnek a nechte chvíli probublat.
  4. Bramboračka z čerstvých hub je jemnější, sušené houby jí dodají větší šmrnc. Takže i když jste uprostřed houbařské sezóny, nebojte se ještě použít sušené houby jako koření – jednoduše do polévky přistrouhejte pár sušených hub a zasypte trochou kmínu pro dokonalou chuť.
Jihočeská bramboračka

Recept na bramboračku bez hub

Houby vám naprosto nic neříkají, a přesto byste si chtěli vychutnat lahodnou polévku z poctivé české kuchařky? Bramboračka bez hub je jednoduchá a výtečná! Náš recept je bohatý na chutě i vůně, takže se rozhodně pomějete!

Ingredience

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ¼ celeru
  • 2 cibule
  • 5 větších brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíci majoránky
  • 1 lžíci oleje
  • 1 lžíci mouky
  • hovězí vývar nebo půl kostky masoxu
  • 1 vejce
  • pepř
  • sůl

Postup přípravy

  1. Nejprve si nakrájejte cibuli na drobné kousky a osmažte ji na oleji dozlatova. Takto připravenou cibuli zaprášíte moukou a vytvoříte jíšku světlé barvy. Až bude jíška světle hnědá, zalejte ji hovězím vývarem nebo litrem studené vody.
  2. Mezitím si v jednom hrnci povařte brambory na kostičky, stačí, když je necháte vařit necelých 15 minut.
  3. To stejné v dalším hrnci s kořenovou zeleninou.
  4. Do základu na polévku pak vsypejte předvařené brambory a zeleninu a vařte ještě chvíli. Před podáváním přisypejte majoránku, sůl a najemno nastrouhaný česnek a pepř. Nakonec do polévky přidejte rozšlehané vejce. A bramboračka je hotová!

Hledali jste alternativu, ve které se neobjevují houby, ale zároveň je zachována hřejivá symfonie chutí? Doufáme, že vám bude chutnat polévka, jejíž základ je starý rodinný recept. Bramboračka podle tohoto návodu se totiž připravuje již dlouhé desítky let, a milují ji i děti, co houby moc „nemusí“.

Jak vylepšit bramboračku?

Mlsné oko a jazyk kuchaře je jasně patrný i na dalších obměnách jednoho z našich národních pokrmů. Krémová bramboračka se například dělá tak, že do ní kromě vývaru nebo vody přilejete také jeden kelímek poctivé smetany. Často se připravují také speciální obměny v podobě jihočeské nebo staročeské bramboračky. Jihočeská bramboračka je přece legendární, to uzná každý, kdo ji ochutnal.

Nebo varianta pro lidi s bezlepkovou dietou: bramboračka bez mouky, kdy je její konzistence čirá a příjemně průsvitná. Mnozí lidé říkají, že nejlepší bramboračka je ta, co si dáte ve vlastnoručně upečeném malém chlebu. Jiní zase tvrdí, že nejlépe chutná bramboračka se žampiony nebo s hlívou ústřičnou. 

Který recept bude patřit mezi vaše oblíbené, necháme na váš. Jisté je jedno – bramboračka, polévka plné chuti a lákavé vůně, si vás rozhodně získá.Zdroj: vareni.cz


Vyzkoušejte další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.