Hrnková mramorová bábovka – Bleskový recept
Hrnková mramorová bábovka se skvěle hodí ke zpestření svátečního i běžného dne. Její příprava je velmi jednoduchá a mramorová bábovka krásně provoní celý domov.
Vytvořte si z pár základních ingrediencí vynikající moučník a pohostěte sebe i své blízké tradiční českou bábovkou.
Snad v každé kuchařce našich babiček nesměl tento recept chybět. Vždyť právě vláčná mramorová bábovka byla přímo synonymem pro sváteční nedělní den, kdy se rodiny scházely k odpolednímu posezení. I vy si nyní můžete vytvořit voňavé kouzlo domova, které vás dokonale potěší. Výhoda tohoto moučníku je ještě jedna: když jej ihned nesníte, vydrží až týden stále výborný. Můžete si tedy dopřát každý den kousek lahodného sladkého nebe. Jdeme na přípravu!
Také vás nebaví v kuchyni pobíhat s váhou nebo odměrkami? Hrníčková mramorová bábovka je pro vás jako dělaná – k odměření všech surovin budete potřebovat totiž pouze jeden hrnek, toť vše. Příprava moučníku je jednoduchá, takže se do jejího vytváření nebojte zapojit i děti. Určitě se o to více budete těšit na výsledek své práce.
Nachystejte si základní ingredience, a ještě před tím, než se pustíte do výroby těsta, zapněte si troubu, ať je vyhřátá, než se do ní vloží babiččina mramorová bábovka. Recept vám nabízíme základní, a ještě jeden vylepšený. Pusťte se do toho!
Recept na hrníčkovou mramorovou bábovku
Recept je od babičky, takže je prověřený léty spokojeného mlsání této dobroty. Hrnková mramorová bábovka se skvěle hodí k odpolední pauze na kávu nebo na čaj.
Suroviny
- 2 vejce,
- ½ hrnku oleje,
- 1 hrnek cukru,
- 1 hrnek mléka,
- 2 hrnky mouky,
- 1 prášek do pečiva,
- 1 vanilkový cukr,
- kůru z 1 citrónu,
- trochu kakaa.
Postup
- Nejprve zapněte troubu na střední teplotu.
- Poté si nachystejte formu na bábovku, vymažte ji olejem a vysypejte moukou. Tak se vám těsto na nádobu nepřilepí.
- Nyní ušlehejte vejce s cukry, a po zhruba 3 minutách, kdy se objevil základ na těsto, šlehač vypněte.
- Pomalu přimíchejte olej a vlažné mléko, nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Těsto si rozdělte do dvou nádob. Do první z nich budete nyní přidávat nastrouhanou kůru z 1 citrónu, a do druhé kakao podle chuti. Většinou vám postačí 1 – 1,5 lžíce.
- Nejprve nalejte do bábovkové formy světlé těsto, poté těsto s kakaem.
- Mramorovou texturu vytvoříte tak, že těsto jemně promícháte nožem.
- Vložte bábovku do trouby a pečte 45 minut.
- Po upečení ji ihned vyklopte na talíř a nechte pomalu vychladnout. Můžete ji krájet ještě vlažnou.
Tato mramorová bábovka se stane jedním z vašich nejoblíbenějších receptů. Přípravou strávíte necelou čtvrthodinu, a poté se již můžete těšit, až si dobrotu vytáhnete z trouby
Jak na třené těsto?
Nejlepší chuti bábovky dosáhnete tehdy, rozhodnete-li se pro třené těsto. Třená mramorová bábovka se mírně liší postupem práce. Prvním krokem při přípravě třeného těsta je vyšlehat máslo s cukrem. Teprve poté se přidávají další suroviny podle receptu.
Třené těsto je velmi oblíbené, protože je měkoučké a vláčné. Využívá se také při pečení bublaniny, perníků či jiných druhů bábovek.
Mramorová bábovka s tvarohem
Když se v kuchyni objeví tvaroh, je jasné, že bude na stole něco lahodného. Mramorová bábovka s tvarohem je odlehčená verze základního receptu. Ještě více bude pokoušet vaše chuťové buňky. Tu chuť si prostě zamilujete!
Suroviny
- 1 hrnek oleje,
- 2 vejce,
- 1 hrnek tvarohu,
- ½ hrnku mletého cukru,
- 1 a ½ hrnku mouky,
- 1 prášek do pečiva,
- kůru z 1 citrónu,
- hrst rozinek,
- 1 lžíci rumu,
- kakao,
- hrubou mouku nebo strouhanku na posypání.
Postup
- Nejprve si zapněte troubu a vyhřejte ji na střední teplotu.
- Poté si vymažte formu na bábovku olejem a vysypejte ji moukou nebo strouhankou.
- Ještě, než se pustíte do tvoření těsta, namočte rozinky v troše rumu.
- Nyní již můžeme chystat těsto. Do šlehací mísy vložte vejce, cukr, tvaroh a olej, a šlehejte do hladkého základu na těsto.
- Přidejte pomalu mouku smíchanou s práškem do pečiva. Je-li těsto příliš husté, přidejte lžíci mléka.
- Nyní je čas, abyste vsypali do těsta rozinky.
- Následně si rozdělte těsto do dvou mís. Do jedné přidejte nastrouhanou kůru z citrónu, do druhé pak kakao.
- Do nádoby na pečení nalijte nejprve světlé těsto, potom tmavé, a než vložíte bábovku do trouby, jemně nožem těsto promíchejte.
- Pečte 45 minut, po upečení ihned vyklopte bábovku z formy a nechte ji vychladnout.
Tvarohová bábovka je oblíbenou sladkou pochoutkou dětí i dospělých.
Už se těšíte, až se váš byt provoní? Klasická nebo mramorová bábovka s tvarohem vám dokonale zpříjemní den.
Zdroj: bbcgoodfood.com