Sedací souprava je srdcem domova. Jak vybrat tu správnou?

Sedací souprava je skutečným srdcem každého domova. Na gauči se setkává celá rodina, návštěva a trávíme zde i chvíle lenošení. Jak vybrat správnou sedací soupravu?

Pokud by se vás někdo zeptal, co považujete za srdce vašeho domova, jak odpovíte? Člověk má tendenci okamžitě říct: „kuchyně“….. ale je tomu opravdu tak? V kuchyni člověk stráví hodně času, ale především toho pracovního, kdežto kam člověk usedá s nasyceným žaludkem, aby si odpočinul, zrelaxoval nebo si jen tak zalenošil?

A to nemluvě o přátelích, kteří vás určitě někdy navštíví. Srdcem domova tedy není kuchyň, ale sedací souprava. A jak vybrat tu pravou, vám dnes poradíme.

Výběr sedací soupravy

Hned v úvodu je potřeba si ujasnit, jak početná rodina jste, zda k vám často chodí návštěvy, kolik lidí se u vás obvykle schází. Přespávají u vás vaši hosté? Máte malé děti nebo domácí mazlíčky a hrozí tedy nadměrné znečistění sedačky?

sedací souprava
Zdroj foto: MediaGroup_BestForYou / Shutterstock.com

Tvar a velikost sedačky

Až si odpovíte na prvotní otázky, přijde na řadu další důležitý prvek. Tvar sedačky, jichž je na trhu vícero variant: klasická pohovka + křeslo, sedačka typu 3+2+1, rohová nebo „účková“ sedačka (tedy ve tvaru písmene U), jenž pojme asi nejvíc osob. A u všech existuje verze klasická a rozkládací. Základním kritériem k fundované odpovědi na tuto otázku je prostor. Čím více místa máme, tím více si můžeme dovolit. Jsou ale i tací, kterým se do malé garsoniéry vejde s bídou sedací vak. I ten může být řešením v bytě „single“ osoby.

TIP: Máte malý byt? Zařiďte jej skromně, ale funkčně a prakticky

Poslední roky „frčí“ nízké, ale pohodlně široké sedací soupravy, doplněné polštářky a dekami starajícími se o pohodlí, teplo a tím i dostatečnou možnost odpočinku při sledování televize, čtení knih nebo třeba jen ničím nerušeného povídání.

Sedací souprava – pro koho bude určena

Vybíráte-li sedačku pro staršího člověka, třeba pro babičku, pak je výhodnější vybrat vyšší a pevnější typ sedačky, ze kterého se lépe vstává. Tato vlastnost se upřednostňuje i v kancelářích, kde není zrovna žádoucí, aby se vaši zákazníci či kolegové nemotorně „štrachali“ z nízkých, měkkých sedaček, byť jinak velmi pohodlných. V této souvislosti je důležité připomenout, že je lépe si předem zvážit, zda budeme chtít sedačku stojící na zemi nebo na nožičkách. Do malých bytů se často využívá sedaček s úložným prostorem, kterého nikdy není nazbyt. V moderních výrobcích jsou zakomponovány i další „vymoženosti“, jako například kapsy na mobil nebo televizní program, vestavěný chladicí box či sklopný stolek.

Kožená či látková sedací souprava?

V další fázi výběru přichází na řadu okřídlená otázka: kůže nebo látka? Kožená sedačka nejenže krásně voní, ale už na první pohled vypadá luxusně. Kůže sice vyžaduje občasnou údržbu a impregnaci, ale benefitem za trochu péče je mnohonásobně delší výdrž proti sedačce látkové. Kůže už dávno není pouze výsadou honosných sídel. Dnes už se vyrábí i kožené sedačky malých velikostí. Co se týká škály barev, tak seženete jak barvy standardní, tak i moderní.

Ale dobu nezaspaly ani látkové sedačky. Vyrábí je celá řada firem a najdete mezi nimi více i méně kvalitní výrobky. Chybu neuděláte, pokud zvolíte sedačku od renomovaných výrobců, je to určitá záruka kvality.

Zdroj foto: fizkes / Shutterstock.com

Druh potahu

Nejběžnějším druhem potahu jsou mikrovlákna, mikroplyše, žinylky, ale i nanotextilie, jenž odpuzují vodu a lehce se čistí. Vhodné nejsou sedačky potažené tenkou bavlnou, ač na dotek příjemnou a barevně velmi atraktivní. Bavlna není stabilní, brzy se začne trhat a barvy blednout.

Kompromisem mezi kůží a látkou mohou být ekokůže nebo materiál zvaný carabu. Jde o prodyšné, pevné, vodě i oděru odolné materiály, jež jsou i antibakteriální a případné nečistoty se jednoduše odstraňují jen čistou vodou.

Konstrukce sedačky a druh výplně

Důležité je neopomenout na kvalitu konstrukce nábytku a druh výplně. Tady je dobrým vodítkem cena. Levné sedačky se brzy prosedí, protože nízké ceně odpovídá levnější výplň, a proto se používá cenově dostupný molitan, někdy v kombinaci s pružinovým jádrem. Dražší sedačky jsou vyplněné latexem nebo paměťovou pěnou, jež dokáže kopírovat tvar těla a dopřeje člověku dokonalé pohodlí.

Léty prověřeným základem bytelného sedacího nábytku je masivní dřevo nebo kov. Neméně důležitým hlediskem je výběr koleček a dalších komponentů z poctivých materiálů. Bude-li vám prodejce nabízet sedačku s plastovou konstrukcí, rychle utíkejte pryč. Neexistuje jediný důvod, proč byste si takovou sedačku měli pořídit, jelikož dříve nebo později dojde k jejímu zničení.

Sedací souprava, která je IN

Prošli jsme hlavní aspekty výběru sedačky. Zbývá už asi jen poslední a ten je, zvlášť pro nás ženy, tím nejpříjemnějším. Jde o výběr moderní barvy. V dnešní době jsou nejvíce „IN“ béžová a šedá, ale v žebříčku oblíbenosti je dohání celá škála dalších odstínů, jako např. černá, modrá, tyrkysová, cihlová, okrová, růžová, fialová, ale i bílá.

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

TIP: Vybavení obývacího pokoje: 3 top kusy nábytku, které musíte mít

Na samotný závěr znovu připomínám, že při výběru sedačky je vhodné držet se dobře míněného pořekadla: „dvakrát měř, jednou řež“. Vždyť definitivní slovo nemusíte říkat hned v obchodě. Je rozumnější pořádně si nábytek prohlédnout, vyzkoušet, déle si v něm posedět a zkusit, co na to řeknou naše záda. Vždyť problémy s pohybovým aparátem jsou jedny z nejčastějších civilizačních chorob. V klidu domova si následně zvažte všechna pro a proti, proberte to s partnerem, a až si budete úplně jistí, pak teprve složte zálohu nebo sepište kupní smlouvu.

Přejeme šťastnou ruku při výběru vašeho nového sedacího nábytku!

Zdroj: housebeautiful.com

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.