Španělské gazpacho – Tradiční polévka
Španělská polévka gazpacho se připravuje z čerstvé zeleniny a podává se studená. Je to osvěžující jídlo a lehký pokrm na léto. Vyzkoušejte jednoduchý recept na tradiční gazpacho.
Typická polévka gazpacho pochází původně z Andalusie, dnes je ale oblíbená po celém Španělsku. Andaluské gazpacho se podává vychlazené. Je to samozřejmé, v horkých letních dnech se ani Španělům nechce vařit. Tuto osvěžující a velmi zdravou polévku si samozřejmě můžete připravit kdykoliv, třeba i v listopadu.
Jednoduchý recept na gazpacho
Základem této studené polévky jsou rajčata, salátová okurka, paprika, cibule a česnek. Díky tomu, že v marketech je tato zelenina k dispozici celoročně, nic nebrání tomu, abyste si polévku podobnou zeleninovému smoothie, připravili.
Suroviny
Na španělskou fresh polévku gazpacho si připravte tyto suroviny:
- 300 g rajčat,
- 1 cibule,
- 300 g salátové okurky,
- 3 papriky,
- 3 stroužky česneku,
- 100g rajčatového protlaku,
- 1dl olivového oleje,
- sůl,
- pepř,
- podle chuti chilli (můžete vynechat),
- podle chuti vinný ocet (i ten není nutný),
- krutony z bílého chleba.
Postup přípravy
- Okurky, cibuli, oloupaná rajčata, papriky a česnek nakrájejte na menší kousky (kousek papriky a pár kroužků cibule si odložte stranou na ozdobu). Zeleninu dejte do vyšší nádoby, přidejte asi ½ l vody (nebo rajčatové šťávy) a rozmixujte tyčovým mixérem.
- Přidejte rajčatový protlak a olivový olej a ještě trochu promixujte.
- Podle chuti přidejte sůl, pepř a případně i chilli. Hotovou polévku dejte vychladit do ledničky.
- Starší bílé pečivo nakrájejte na kostky, rozložte na plech vyložený pečícím papírem a kostičky pokapejte olejem.Plech dejte do vyhřáté trouby a asi 10 minut krutony sušte, až získají nazlátlou barvu.
- Do talířů dejte trochu krutonů, zalijte polévkou a ozdobte proužky papriky a cibule. Můžete přidat i hladkolistou petržel nebo celerovou nať.
Vyzkoušejte další recepty na polévky
Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.