Mexické guacamole z avokáda – Snadný recept

Mexické guacamole s nachos – výborná pochoutka pro páteční večer i pro návštěvu. Přinášíme vám recept na guacamole, který je opravdu jednoduchý a spojení chutí vás mile překvapí.

Když slyšíte slovo „guacamole“, pravděpodobně si představíte něco mexického, co se většinou podává při nějaké slavnostní příležitosti. Do jisté míry je to opravdu tak. Ovšem není to nic tak náročného, čím byste si nemohli zpříjemnit páteční večer po náročném týdnu.

Je to navíc rychlý a zdravý pokrm, který nijak neohrozí vaše kalorická předsevzetí.

Co je guacamole

Guacamole je v podstatě mexická omáčka z avokáda, podávaná na studeno. Základ receptu tvoří avokádo, které samo o sobě nemá žádnou výraznou chuť, když však k němu přidáme ty správné ingredience, spojitost chutí mile překvapí naše chuťové pohárky.

Více o guacamole

Originál recept na guacamole je pořádně zaprášený. Pochází až z doby Aztéků, indiánského národa, který žil na území dnešního Mexika dvě staletí před naším letopočtem. V tehdejší době byla totiž strava tamějších obyvatel poměrně chudá, a ne příliš pestrá. Díky guacamole tak svému tělu dodávali vitamíny a potřebné organické tuky. Základ na původní, jednoduché, ale nejlepší guacamole bylo avokádo, rajče a sůl.

Guacamole se na starý kontinent dostalo hlavně díky Španělům, kteří v šestnáctém století se svými posádkami zakotvili u břehů Mexického zálivu. Odtud si zpět do své rodně země přivezli nejeden aztécký znak, včetně tohoto avokádového zázraku. Ze Španělska pak recept putoval napříč Evropou a velice rychle se stál oblíbeným prakticky všude. Své popularitě vděčí především za jednoduchou přípravu a zdravé složení. Pokud zrovna držíte dietu do plavek a máte večer chuť na něco dobrého, guacamole je jistou volbou.

Způsob podávání

Díky velké oblibě existuje nespočet variant tohoto dipu. Od základního, původní receptu, až po novější verze, které můžete najít u řady slavných osobností kulinářského průmyslu. Ať už se jedná o recepty od zahraničních šéfkuchařů, nebo třeba počeštěné. Jako doplněk se k této pochutině tradičně podává nachos. Guacamole s křupavými mexickými trojúhelníčky chutná nezaměnitelně.

Recept na guacamole

Základem receptu a seznamu surovin je avokádo. Je ovšem potřeba dát pozor na zralost. Nejšikovnějším řešením, jak zjistit, zda je tato zelená surovina dostupná dnes již všude, je prohmatat ji — pokud je tak akorát měkká, je avokádo připraveno k použití a naopak, pokud je příliš tvrdé, není ještě zralé. Příliš měkké však neberte, k receptu není vhodné.

Suroviny

  • dva kousky avokáda,
  • jedno větší rajče,
  • červenou cibuli,
  • 1 lžíci limetkové šťávy,
  • sůl,
  • mletý černý pepř,
  • mírně pálivou čili papričku.

Fantazii se meze nekladou, a pokud máte rádi ostřejší, neváhejte a čili přidejte klidně více. Je na vás, jak si guacamole přetvoříte k obrazu svému.

avokádové guacamole
Zdroj foto: Yulia Gust / Shutterstock.com

Postup 

  1. Zralá avokáda oloupejte, rozpulte a vyjměte pecky.
  2. Dužinu nakrájejte na drobné kousky, aby se vidličkou snadněji drtila. Pokud si s tím ovšem nechcete dávat takovou práci, stačí avokádo jednoduše hodit do mixéru, který práci udělá za vás.
  3. Mezitím si nadrobno nakrájíte červenou cibuli a rajče, přidejte do mixéru k pomalu se rýsující večerní dobrotě.
  4. Důkladně všechny suroviny rozmixujte a přidejte k nim šťávu z limetky, ta všechny chutě krásně propojí.
  5. Zbývá už jen dosolit, dopepřit a vytunit čili papričkou.

Jak už bylo zmíněno, guacamole chutná nejlépe s mexickými nachos, ale stejně tak se k němu může hodit například tortilla. Základní guacamole recept představuje jakýsi odrazový můstek pro vaše chutě. Ohromně mu svědčí také česnek, nebo petrželová nať.

S čím podávat guacamole?

Díky velké oblibě existuje nespočet variant tohoto dipu. Od základního, původní receptu, až po novější verze, které můžete najít u řady slavných osobností kulinářského průmyslu. Ať už se jedná o recepty od zahraničních šéfkuchařů, nebo třeba počeštěné. Jako doplněk se k této pochutině tradičně podává nachos. Guacamole s křupavými mexickými trojúhelníčky chutná nezaměnitelně.

Jak vybrat avokádo na guacamole?

Na pultech obchodů často natrefíme na velmi tvrdé a nezralé avokádo (zcela zelené) nebo naopak černé avokádo, které už je přezrálé, příliš měkké. Pokud bychom je měli porovnat, vždy je lepší vzít nezralé, které vám doma po čase dozraje, protože s přezrálým avokádem už toho moc nevykouzlíte.

Při výběru se tedy zaměřte nejprve na pěkný tvar avokáda, aby bylo souměrné a bez menších flíčků. Mělo by být jen mírně měkké a slupka svěží, pružná.

Dobrý tip: Zkuste v obchodě jemně nahlédnout pod stopku avokáda. Pokud tam zbystříte světle zelenou barvu, neváhejte a avokádo vhoďte do svého nákupního košíku.

Jak očistit avokádo?

Pokud avokádo používáte v kuchyni často, určitě už máte své tajné triky k tomu, jak avokádo zbavit pecky. Pokud ne, tady je jeden z postupů:

  1. Nejprve avokádo jemně rozřežte na polovinu a nožem jemně obejděte větší pecku, která se uvnitř avokáda nachází.
  2. Jednu polovinu jemně pootočte a otevřete tak avokádo.
  3. Do pecky, která zůstala v jedné polovině avokáda zapíchněte nůž a lehce jím pokývejte, čímž by se měla pecka uvolnit a dát snadno vyjmout.
  4. Posledním krokem je zbavit avokádo slupky.
  5. Pokud se vám ho nechce loupat, avokádovou dužinu pouze vyjměte lžičkou.

Zbývá už jen parádně naservírovat a vyladit nápoje. Skvělé se k němu hodí mexické ovocné limonády, nebo, pokud máte chuť na něco ostřejšího a chcete držet vlajku, zkuste tequillu. Dobrou chuť!

Pokud se považujete za skutečné milovníky avokáda, vyzkoušejte i lahodnou avokádovou pomazánku s vejcem.

Zdroj: simplyrecipes.com


Vyzkoušejte další recepty na pomazánky

Vyzkoušejte také tortillu s kuřecím masem a výborným dresinkem – Více zde

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.