Boršč z červené řepy – Klasický recept snadno

Tradiční boršč může být podáván jako vydatná polévka, hlavní jídlo i sytá večeře. Základem je červená řepa, která dodává výraznou chuť i barvu. Vyzkoušejte náš chutný recept.

Boršč je původně z Ukrajiny, odkud se postupně dostal do Ruska, Polska, ale vaří se například i v Bělorusku, Lotyšsku, dokonce i ve Finsku. Velkou oblibu si získala jako polévka plná zeleniny i mezi námi Čechy. Jen se u nás často vedou spory, který boršč je ten pravý, podle originálního receptu.

Stejně, jako je to třeba se zelňačkou, i recept na jednoduchý boršč se liší krajově, ale také podle k čemu měl ta která rodina přístup. Boršč se často lišil chalupu od chalupy. Vždycky v něm ale musela být červená řepa, díky níž má svou specifickou barvu.

Co je boršč

Pokud se ptáte, co je to vlastně boršč, jedná se o polévku z červené řepy. Tento druh polévky má historické pozadí v ukrajinské a ruské kuchyni a mohli bychom říci, že je součástí jejich kultury.

Základ každého dobrého boršče tvoří silný vývar z masa, kostí a osmažené zeleniny nakrájené na nudličky – především červená řepa, ale používají se také brambory, cibule, mrkev, zelí a jiné. Je všeobecně známo, že každá země, každá vesnice a dokonce i každá rodina má svůj tradiční recept na boršč, který si uchovává a který má vyšperkovaný podle vlastních chutí.

Výborný recept na boršč

Základem boršče je tedy řepa. A aby byla výsledná chuť polévky příjemně navinulá, použijeme řepu nakládanou. Vyberte tu nakrájenou na kostičky, tím si hodně zjednodušíte práci. Na masový vývar použijeme dva druhy masa: hovězí žebro a kousek prorostlého vepřového (ideálně bůček, ale může to být klidně ořez). Co všechno budeme na pravý boršč potřebovat?

boršč recept
Zdroj foto: nelea33 /Shutterstock.com

Suroviny

  • vývar z dvojího masa (uvařené maso nakrájíme do polévky)
  • 1 menší sklenice sladkokyselé řepy krájené na kostky
  • asi ¼ hlávky bílého zelí
  • 2 – 3 brambory
  • kořenová zelenina (po 100 g petržele a celeru, mrkve může být víc)
  • 1 malý rajčatový protlak 
  • 1 větší cibule
  • koření: celý pepř, bobkový list
  • sůl
  • sádlo a hladká mouka na jíšku (můžete použít olej, ale sádlo je lepší)

Postup

  1. Nejprve si dáte vařit maso s kořením a se solí. Můžete ho nechat zvolna táhnout, aby byl vývar silný, to podle toho, jak spěcháte. 
  2. Brambory a kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kostky. Zelí nastrouhejte.
  3. Všechno si dejte do hrnce a přelijte připraveným vývarem. Vařte, dokud zelenina nezměkne, pak přidejte i řepu (i s nálevem) a rajčatový protlak.
  4. V kastrůlku si připravte z tuku a mouky jíšku běžným způsobem. Tu přidejte do polévky a nechte spolu asi 10 minut provařit.
  5. Na závěr dochuťte solí, pepřem, boršč můžete ještě přikyselit či malinko přisladit. Výsledek by měl být příjemně sladkokyselý.

Na talíři polévku ozdobte petrželkou, pažitkou nebo koprem a přidejte kysanou smetanu – raději na misce zvlášť, někdo si ji nepřidává.

TIP: Červená řepa je v kuchyni velmi oblíbená surovina, určitě stojí za to vyzkoušet i krémovou polévku z červené řepy.

Boršč pro různé způsoby

Polský baršč

Červenou řepu nechávají v Polsku vykynout přibližně 2 – 3 týdny i spolu s česnekem, nejlépe ve skleněné nádobě. Kynutí zajistí této polévce mírně kyselou chuť, která v pozadí jemně štípe. V Polsku je boršč (polský baršč) dokonce součástí štědrovečerního stolu.

Ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč je typický svojí výrazně červenou barvou, na kterou kladou při vaření velký důraz. Ještě před přípravou se červená řepa postříká octem nebo citrónem. Do polévka se dále kromě zeleniny přidává i rajský protlak, petrželka a kopr. Nejlepší je prý tehdy, pokud na vrchu polévky plavou mastná oka jantarové barvy. Tradiční ukrajinský boršč je podáván spolu s česnekovou houskou, kyselou smetanou a posypaný čerstvými bylinkami. Pokud se dělá na slavnostnější způsob, podávají se k němu také uzeniny, klobásky či vepřový bok.

Ruský boršč

Základem tohoto boršče je také červená řepa, která dodává jídlu velmi výraznou chuť. Při vaření pravého ruského boršče platí jisté zásady, a to, pravý ruský boršč se nemá nikdy zahušťovat, vaří se minimálně ze dvou druhů masa, nikdy ne z bujónu a na závěr se do něj přidává tradiční zakysaná smetana.

Vegetariánský boršč – boršč bez masa

Pokud patříte k vegetariánům, kteří si mnohem více pochutnají na zeleninovém boršči, přinášíme vám i takovou variantu receptu.

Suroviny

  • 3 středně velké červené řepy
  • 4 brambory
  • 2 mrkve
  • půl hlávky bílého zelí
  • 1 větší cibule
  • 4 bobkové listy
  • 8 kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového pepře
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • sůl

Postup

  1. Do hrnce dome vařit na kostičky nakrájené brambory spolu s bobkovým listem, pepřem a solí.
  2. Po pár minutách přidáme najemno nakrájené bílé zelí.
  3. Mezi časem si na pánvi na olej opečeme cibuli nadrobno nakrájenou, přidáme i mrkev a chvilku podusíme.
  4. Přidáváme rajský protlak, červenou mletou papriku a zalijeme trochou vody, necháme vařit. Přilijeme k bramborám a zelí.
  5. Na pánvi podusíme nahrubo nakrájenou červenou řepu (může být i nastrouhaná, podle chuti), pokapeme olejem a cukrem – to zajistí, že si polévka zachová krásnou sytě červenou barvu.
  6. Přidáme do polévky a vaříme, dokud není zelenina měkká.
  7. Před odstavením polévky do ní přidáme prolisovaný česnek.
  8. Hotový zeleninový boršč můžeme podávat se zakysanou smetanou posypanou čerstvými bylinkami.

Pravý boršč je syté jídlo, které můžete podávat k obědu jako polévku, ale stejně jako hlavní jídlo, přidat můžete pirohy či česnekovou housku, také se hodí i na vydatnou večeři.

Věříme, že tento jednoduchý recept na boršč vyzkoušíte a podělíte se s námi o vaše kulinářské dovednosti.

Pokud jste milovníky řepky, přinášíme vám také inspiraci na další výborné pochoutky a recepty z červené řepy.

Zdroj: allrecipes.com


Vyzkoušejte další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.