Nepečený jahodový koláč – Svěží dezert s rychlou přípravou
Nepečený jahodový koláč je během letních dnů nejlepší pochoutkou. Tento dezert je osvěžující a velmi jednoduchý na přípravu. Přinášíme vám rychlý a chutný recept s jahodami.
Nepečený jahodový koláč s želatinou
Tento nadýchaný jahodový koláč s tvarohem na pohled vypadá stejně dobře jako chutná – a určitě se u vás ani dlouho neohřeje, tuhle dobrotu totiž zbožňují i děti. Jedná se o úplně jednoduchý jahodový koláč, který nevyžaduje pečení a příprava není vůbec složitá. Jak na to?
Suroviny
- 1 kilogram polotučného tvarohu
- 150 gramů másla
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 balíčky vanilkového pudinku
- kukuřičný škrob
- třetina hrnku studeného mléka
- citronová kůra
- 3 vejce
- sušenky dle chuti
- 2 balíčky želatiny
- asi 650 gramů jahod (mražených nebo čerstvých)
- sušenky nebo piškoty
Je to opravdu osvěžující a nejlepší jahodový koláč, na kterém si v létě pochutná celá rodina. V případě, že chcete využít zásoby jahod z mrazáku, na tento rychlý jahodový koláč můžete využít také mražené jahody či jiné ovoce podle chuti.
Postup
- Nejprve si necháme rozpustit máslo v kastrůlku na mírném ohni. Do másla následně přidáme i moučkový cukr a za stálého míchání necháme v másle rozpustit.
- Následně přidáme i tvaroh. Stáhneme si oheň opravdu na minimum a budeme tvaroh míchat, dokud se zcela nerozpustí. Měla by nám vzniknout velmi hladká hmota. Až hmotu získáme, odstavíme kastrůlek z ohně.
- V dalším kroku si rozklepneme všechny tři vajíčka a utřeme si je do pěny. Vaječnou pěnu přidáme opatrně k tvarohové hmotě, a zase všechno na chvíli dáme na oheň.
- Tvarohovou hmotu s vaječnou pěnou přivedeme pomalu k varu a občas promícháme, mezitím si ve studeném mléce rozmícháme obě balení pudinku a také asi jednu lžíci kukuřičného škrobu.
- K tvarohové směsi přidáme i mléko s pudinkem a kukuřičným škrobem a budeme dobře míchat asi čtyři minuty. Měl by se nám vytvořit hustý krém.
- Do krému pak ještě nakonec vmícháme lžičku nastrouhané citronové kůry.
- Krém necháme chvíli stranou a připravíme si formu, do níž budeme vrstvit hotový dezert.
- Na dno formy je lepší dát pečicí papír, první vrstvu pak budou tvořit sušenky, celé dno si jimi pěkně vyskládáme a na sušenky si namažeme jednu polovinu připraveného krému.
- Na krém poklademe opět sušenky a na ty zase přijde druhá polovina krému. Takto připravený dezert si dáme ve formě ztuhnout do lednice.
- Připravíme si želé podle návodu na obalu, pokud můžete, použijte jahodovou želatinu. Až nám dezert pořádně ztuhne, poklademe si na krém jahody a ty zalijeme připravenou želatinou. Výborný jahodový koláč je hotový.
- Opět necháme jahodový koláč zatuhnout a můžeme podávat.
Nepečený jahodový koláček si pokrájíme na čtverečky a ty můžeme ozdobit lístkem máty.
Chcete-li jahodový zákusek něčím ozvláštnit, připravte si vláčný rebarborovo-jahodový koláč, který je šťavnatý a skvěle chutná, rebarbora je navíc velmi zdraví prospěšná a plná vitamínů, zejména A a B.
Zdroj: 30seconds.com
Vyzkoušejte další recepty na dezerty