Kapusta: Připravte si z ní salát, kterému neodoláte
Kapusta obsahuje opravdu mnoho cenných látek, najdeme v ní zejména vitamíny B1, B2, B3 a ceněnou kyselinu listovou, dále obsahuje vitamín C nebo vitamíny K a E.
Kromě toho je plná minerálních látek, na našem stole by tak neměla určitě chybět. Kapusta se dá konzumovat nejen vařená či dušená, ale výborně chutná i za syrova, připravit si z ní můžete tak například i svěží a chutný salát. I když kapustě normálně neholdujete, s naším receptem si ji určitě zamilujete. Do salátu můžete přidat vše, co vám chutná.
Kapustový salát se smetanou
Suroviny:
- 1 hlávka mladé kapusty,
- 1 větší cibule,
- 1 kelímek zakysané smetany,
- 1 kelímek majonézy,
- kukuřice,
- sůl a pepř.
Postup:
- Kapusta by měla být mladá, vybíráme tedy jen světle zelené lístky. Omyjeme ji, a poté pokrájíme na tenké nudličky.
- Cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno.
- Pokrájenou kapustu s cibulí smícháme v míse a dobře nasolíme. Poté necháme zeleninu odležet alespoň dvě hodiny.
- Kapusta a cibule po nasolení hezky změknou, poté k nim přidáme kukuřici, která může být buď sterilovaná, nebo vařená.
- Dále přimícháme kelímek smetany a kelímek majonézy, všechno řádně promícháme, a popřípadě ještě dochutíme troškou soli a pepře.
- Hotový salát necháme v chladu uležet po dobu několika hodin.
Kapustový salát se smetanou můžeme podávat jako hlavní chod, pokud k němu přidáme čerstvé pečivo. Výborně chutná ale i jako příloha k masovým pokrmům.
Tip: Do salátu je možné přidat také na kostky nakrájené a osmahnuté kuřecí prsíčka nebo orestovanou slaninku. Salát tak dostane výraznější chuť a skvěle zastoupí právě hlavní chod na večeři či oběd. V odlehčené verzi receptu pak můžeme nahradit majonézu smetanovým bílým jogurtem. Nebojte se přidat také další druhy čerstvé zeleniny, salát pak získá pestrou barvu.
Dobrou chuť.
Zdroj: tasteofhome.com