Jablečné muffiny se skořicí – Dokonalá souhra chutí

Muffiny jsou všestranné, dají se připravit na mnoho sladkých i slaných způsobů. Vyzkoušejte skořicovo-jablečné muffiny vhodné ke kávě. Slané muffiny jsou ideální na svačinu.

Muffiny jsou v současnosti velmi oblíbeným dezertem. Jejich chuť je výtečná, proto neváhejte a připravte si obě varianty. Příprava muffinů, které se skvěle hodí k odpolední kávě, je velmi snadná a zvládne ji i začínající kuchařka.

Sladké i slané muffiny

Muffiny, které pocházejí z Anglie, znáte nejčastěji ve sladkém provedení. Jejich chuť je výborná a receptů na tento skvělý dezert je nespočet. Skvěle se hodí nejen k odpolední kávě, ale i jako rychlá svačinka během celého dne. Přesto existují lidé, kteří nemají v oblibě sladké recepty, a přesně pro ně je taky také slaná varianta. Slané muffiny jsou jednoduché a příprava vám nezabere příliš mnoho času.

Triky, jak upéct ty nejlepší muffiny

  • Formičky na muffiny vždy vymažte tukem. Možná bude výrobce těchto formiček uvádět na jejich obalu, že to není třeba, ale aby byl výsledek opravdu dokonalý, dejte si tu práci a udělejte to.
  • Teplota potravin je důležitým bodem úspěchu. Máslo nechte opravdu po rozpuštění vychladnout a vejce musí mít pokojovou teplotu.
  • Po upečení nechte muffiny ještě 15 minut na plechu a ve formičkách, ve kterých jste je pekli.
  • Muffiny snězte nejlépe hned po upečení, i když jsou dobré ještě další den. Déle je však neskladujte. Pokud je nestihnete sníst, zamrazte je.

1. Recept na skořicovo–jablečné muffiny

Suroviny

Na přípravu tohoto dezertu pro 8 osob budete potřebovat:

  • 200 ml plnotučného mléka,
  • 2 vejce velikosti M,
  • 85 ml oleje,
  • 250 g polohrubé mouky,
  • 110 g moučkového cukru,
  • 15 g vanilínového cukru,
  • 1 lžičku sody,
  • 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva,
  • 2 menší jablka,
  • 2 kapky vanilkového aroma,
  • 1 lžičku skořice,
  • vlašské ořechy na posypání.

Postup

  1. Připravte si dvě mísy. Do jedné smíchejte všechny sypké suroviny, do té druhé všechny tekuté.
  2. Vejce rozšlehejte v mléce s olejem, aby se všech pěkně spojilo, a až poté přidejte zbylé tekuté suroviny.
  3. Sypké suroviny také promíchejte, a poté je spojte s tekutými.
  4. Pouze lehce promíchejte, jinak zničíte strukturu tohoto dezertu a muffiny nevyběhnou. Vůbec nevadí, pokud vám vznikne sem tam nějaká hrudka z mouky.
  5. Pečte zhruba 20 minut v předem vymaštěných formičkách při teplotě 170 ˚C.
  6. Po vytažení by měly být krásně vláčné a měkké. Nechte chvíli odstát, a nakonec posypte vlašskými ořechy.

2. Recept na slané muffiny

Suroviny

Na přípravu slaných muffinů pro 8 osob budete potřebovat:

  • ¾ hrnku hladké mouky,
  • 1 lžičku prášku do pečiva,
  • 1 lžíci čerstvě nasekané petrželky nebo bazalky,
  • špetku soli,
  • ¾ hrnku plnotučného mléka,
  • 1 vejce velikosti M,
  • 1 hrnek strouhaného tvrdého sýra, nejlépe čedaru,
  • 1 hrnek nakrájené vepřové šunky na menší kousky.
slané muffiny
Zdroj foto: Oksana_Slepko / Shutterstock.com

Postup

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 190˚C.
  2. Opět smíchejte zvlášť všechny sypké suroviny.
  3. Mléko vyšlehejte s vejcem.
  4. Všechny suroviny jemně spojte.
  5. Těsto rozdělte do předem vymazaných formiček a pečte zhruba 20–25 minut.
  6. Po vytažení z trouby nechte muffiny ve formičkách ještě 15 minut dojít.

Oba recepty se dají skvěle obměňovat podle vaší nálady i chuti a zaberou vám maximálně hodinu času.

Který recept je váš nejoblíbenější? Jste milovníky sladkého nebo u vás převládá spíše slaná varianta muffinů?

Zdroj: taste.com.au


Vyzkoušejte další recepty

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.