Jablečné muffiny se skořicí – Dokonalá souhra chutí
Muffiny jsou všestranné, dají se připravit na mnoho sladkých i slaných způsobů. Vyzkoušejte skořicovo-jablečné muffiny vhodné ke kávě. Slané muffiny jsou ideální na svačinu.
Muffiny jsou v současnosti velmi oblíbeným dezertem. Jejich chuť je výtečná, proto neváhejte a připravte si obě varianty. Příprava muffinů, které se skvěle hodí k odpolední kávě, je velmi snadná a zvládne ji i začínající kuchařka.
Sladké i slané muffiny
Muffiny, které pocházejí z Anglie, znáte nejčastěji ve sladkém provedení. Jejich chuť je výborná a receptů na tento skvělý dezert je nespočet. Skvěle se hodí nejen k odpolední kávě, ale i jako rychlá svačinka během celého dne. Přesto existují lidé, kteří nemají v oblibě sladké recepty, a přesně pro ně je taky také slaná varianta. Slané muffiny jsou jednoduché a příprava vám nezabere příliš mnoho času.
Triky, jak upéct ty nejlepší muffiny
- Formičky na muffiny vždy vymažte tukem. Možná bude výrobce těchto formiček uvádět na jejich obalu, že to není třeba, ale aby byl výsledek opravdu dokonalý, dejte si tu práci a udělejte to.
- Teplota potravin je důležitým bodem úspěchu. Máslo nechte opravdu po rozpuštění vychladnout a vejce musí mít pokojovou teplotu.
- Po upečení nechte muffiny ještě 15 minut na plechu a ve formičkách, ve kterých jste je pekli.
- Muffiny snězte nejlépe hned po upečení, i když jsou dobré ještě další den. Déle je však neskladujte. Pokud je nestihnete sníst, zamrazte je.
1. Recept na skořicovo–jablečné muffiny
Suroviny
Na přípravu tohoto dezertu pro 8 osob budete potřebovat:
- 200 ml plnotučného mléka,
- 2 vejce velikosti M,
- 85 ml oleje,
- 250 g polohrubé mouky,
- 110 g moučkového cukru,
- 15 g vanilínového cukru,
- 1 lžičku sody,
- 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva,
- 2 menší jablka,
- 2 kapky vanilkového aroma,
- 1 lžičku skořice,
- vlašské ořechy na posypání.
Postup
- Připravte si dvě mísy. Do jedné smíchejte všechny sypké suroviny, do té druhé všechny tekuté.
- Vejce rozšlehejte v mléce s olejem, aby se všech pěkně spojilo, a až poté přidejte zbylé tekuté suroviny.
- Sypké suroviny také promíchejte, a poté je spojte s tekutými.
- Pouze lehce promíchejte, jinak zničíte strukturu tohoto dezertu a muffiny nevyběhnou. Vůbec nevadí, pokud vám vznikne sem tam nějaká hrudka z mouky.
- Pečte zhruba 20 minut v předem vymaštěných formičkách při teplotě 170 ˚C.
- Po vytažení by měly být krásně vláčné a měkké. Nechte chvíli odstát, a nakonec posypte vlašskými ořechy.
2. Recept na slané muffiny
Suroviny
Na přípravu slaných muffinů pro 8 osob budete potřebovat:
- ¾ hrnku hladké mouky,
- 1 lžičku prášku do pečiva,
- 1 lžíci čerstvě nasekané petrželky nebo bazalky,
- špetku soli,
- ¾ hrnku plnotučného mléka,
- 1 vejce velikosti M,
- 1 hrnek strouhaného tvrdého sýra, nejlépe čedaru,
- 1 hrnek nakrájené vepřové šunky na menší kousky.
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 190˚C.
- Opět smíchejte zvlášť všechny sypké suroviny.
- Mléko vyšlehejte s vejcem.
- Všechny suroviny jemně spojte.
- Těsto rozdělte do předem vymazaných formiček a pečte zhruba 20–25 minut.
- Po vytažení z trouby nechte muffiny ve formičkách ještě 15 minut dojít.
Oba recepty se dají skvěle obměňovat podle vaší nálady i chuti a zaberou vám maximálně hodinu času.
Který recept je váš nejoblíbenější? Jste milovníky sladkého nebo u vás převládá spíše slaná varianta muffinů?
Zdroj: taste.com.au
Vyzkoušejte další recepty