Poctivá koprová omáčka – Chutnou koprovku si zamilujete
Koprová omáčka je oblíbenou klasikou v české kuchyni. Kopr je velmi aromatický a provoní každé jídlo. Vyzkoušejte ověřený recept na skvělé koprovou omáčku, která je navíc i zdravá.
Zdroj: tipio.cz, allrecipes.com
Kopr není pouze velmi aromatická bylina, která provoní každé jídlo, do něhož ho přidáte, ale je zároveň velkým zdrojem minerálů a vitamínu, které lidský organismus potřebuje. Proto byste se této zvláštní rostlince neměli vyhýbat.
Recept na koprovou omáčku
Na přípravu této skvělé omáčky pro 4 osoby budete potřebovat:
Ingredience
- 1 lžíci másla,
- 2 lžíce hladké mouky,
- 200 ml masového vývaru,
- 200 ml plnotučného mléka,
- 200 ml smetany na vaření,
- 1 svazek čerstvého kopru, nebo 4 lžíce sterilovaného kopru,
- ½ lžičky soli,
- trochu octa, nebo čerstvě vymačkaného citronu,
- 1 lžičku cukru krupice.
Postup přípravy
- Nejprve si v kastrolu rozpusťte tuk na mírném ohni a přidejte k němu mouku. Za stálého míchání připravte světlou jíšku. Dejte pozor, aby se vám nepřipálila, protože pak získá úplně jinou chuť.
- Takto připravenou jíšku za stálého míchání rozřeďte masovým vývarem.
- Poté přidejte plnotučné mléko a vše nechte dostatečně povařit alespoň 15 minut.
- Po této době přidejte do polévky čerstvě nasekaný kopr, nebo použijte sterilovaný a smetanu na vaření.
- Vše důkladně promíchejte a dochuťte solí, cukrem a octem. Aby se vám smetana v polévce nesrazila, raději použijte ocet mírně naředěný vodou, nebo jej úplně zaměňte za čerstvě vymačkaný citron.
- Polévku nechte projít varem a dle potřeby znovu dochuťte.
Základem poctivé koprovky je silný hovězí vývar. Na něj můžete využít hovězí maso, které budete později k omáčce podávat.
Nejvhodnější smetanou do koprové omáčky je vysokoprocentní smetana ke šlehání, protože má nejvyšší objem tuku. Použít však můžete i zakysanou smetanu, která rovněž dotvoří příjemnou chuť a možná nebudete potřebovat ani ocet. Nic se však nestane, pokud doma zrovna nemáte smetanu a uvaříte si koprovku z mléka.
Koprová omáčka se umí často srazit, a to z toho důvodu, že smetana se doslova nesnáší s octem. Abyste předešli sražení omáčky, přidejte ocet až úplně na konec, když budete celou omáčku dochucovat, nepřidávejte jej během vaření.
Receptům se meze nekladou, proto můžete použít takové maso, jaké máte rádi. Nejvíce se však ke kopřovce hodí hovězí maso, protože právě s ním nejlépe vynikne chuť kopru.
Nejoblíbenějším masem k této omáčce je hovězí plec. Použít však můžete jakékoli hovězí maso, které lze připravit na plátky.
Proč jíst kopr?
Kopr je zvláštní bylina, má silnou aromatickou vůni, která je nezaměnitelná. Má však i léčivé účinky, a proto byste ho měli pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Obsahuje krom velmi důležitých minerálů jako je železo či mangan a vitamínů A či C, také aminokyseliny a flavonoidy, které mají léčivé účinky. Kopr vám díky tomu pomůže od různých neduhů, jako je například bolest břicha nebo nevolnost. Kojicím ženám pomáhá při tvorbě mléka.
Zdravotní účinky kopru
Kopr působí na lidský organismus velmi blahodárně.
- Má dobrý vliv na aktivní fungování trávicího ústrojí.
- Léčí zažívací potíže.
- Odbourává bolesti žaludku.
- Esenciální oleje obsažené v kopru zmírňují nespavost.
- Dokáže korigovat výkyvy diabetických stavů.
- Díky vápníku, který je v kopru hojně zastoupen, chrání zdraví vašich kostí.
- Chrání před škytavkou.
- Celkově posiluje imunitní systém.
- Léčí průjmová onemocnění a poruchy trávení.
- Je to skvělý prostředek na léčbu plísňových nemocí.
- Snižuje zánět u revmatické artritidy.
- Pomáhá udržovat pravidelný menstruační cyklus.
- Je to skvělý bojovník i proti zánětům kloubů.
- A v neposlední řadě se užívá jako prevence rakoviny.
Tuto omáčku uvaříte za 30 minut a skvěle se k ní hodí vařené hovězí maso s bramborem, nebo vejce natvrdo s houskovým knedlíkem.
Jak podávat koprovou omáčku?
Koprovou omáčku můžete v zásadě podávat na dva způsoby. Prvním je koprovka bez masa, tedy koprová omáčka s vejcem nebo pro milovníky masa je tu ten tradiční způsob, a to koprová omáčka s masem.
Dostali jste právě chuť na tu nejlepší koprovou omáčku od babičky? Určitě i vám ji zvykla babička připravovat jako pýchu její kuchyně. Recept není náročný, dnes si jej už můžete připravit kdykoli, nejen v létě, kdy je právě sezóna kopru. Kromě čerstvého totiž můžete použít i sušený kopr nebo nakládaný kopr.
Další tipy na recepty