Majoránka zahradní jako ochucovadlo pokrmů i léčivo
V každé domácnosti jistě nesmí chybět žádné ochucovadlo pokrmů či koření. Nejinak je to i s majoránkou, kterou každá kuchařka a žena zná v sušené podobě. Není však výjimkou, že lze do hotových pokrmů přidat i majoránku v čerstvém stavu. Jak se k nám majoránka dostala?
Kde se u nás majoránka vzala?
Majoránku si oblíbili a používali již staří Egypťané, Římané nebo i Řekové. Ti ji používali pro svou typickou chuť, kterou známe samozřejmě i dnes. Majoránka se do Evropy dostala již v šestnáctém století, kdy sloužila i jako léčitelský zdroj. V dnešní době ji používáme v kuchyni jako nedílnou součást mnoha pokrmů. Není výjimkou, že ji lze najít v pokrmech i v Asii, nebo na africkém kontinentu.
Jak a čím vylepšit náš oblíbený oběd?
Majoránku zahradní, kterou si sami vypěstujeme nebo koupíme v obchodě, můžeme použít téměř do každého jídla. Nejčastěji ji však přidáváme v drcené a sušené podobě do bramboráků, bramborové polévky nebo různých omáček. Výborně se hodí v kombinaci s česnekem. Díky tomu, že z majoránky lze zpracovat květ, stonek i list, můžeme ji přidat i do hotových omáček či polévek.
Majoránka jako léčivo
Není žádným tajemstvím, že každá bylinka má své blahodárné účinky. I naše majoránka zahradní se používá k vyléčení několika zdravotních potíží. Snad každý se tu a tam potýká s migrénou nebo nepříjemnou bolestí hlavy. Běžné léky nepomáhají, k lékařům se nám nechce. Není nic jednoduššího než sáhnout po něčem, co nechybí snad v každé kuchyni. Totéž platí i pro běžné nachlazení. Trápí vás průjem či běžné, a však nepříjemné zažívací potíže? Připravte si rychlý odvar z majoránky.
Majoránku je snadné skladovat jako již nadrcenou a sušenou ve skleničce či papírovém sáčku. Vždy vám vydrží téměř jako čerstvá a nikdy neztratí svou typickou chuť a aroma.